FAIL (the browser should render some flash content, not this).
FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Suomalaiset harjaavat hampaita liian kovaa                                          
 
Harjausvauriot ovat yleinen aikuisväestön ongelma. Nuoret aikuiset, etenkin nuoret naiset, harjaavat hampaita voimallisemmin kuin olisi tarpeen. Monet luulevat, että jynssäämällä hampaista tulee puhtaammat ja valkoisemmat.
 
Todellisuudessa hampaiden harjaaminen ei ole voimalaji eikä voimankäyttö takaa tehokasta puhdistusta. Liian voimakas harjaaminen saa ikenen vetäytymään, jolloin vaurioille altis juurisementti paljastuu ja hampaita alkaa vihloa.
 
Ien on elävää kudosta, joka vetäytyy kipua aiheuttavan harjaamisen tieltä. Liian voimakas harjaaminen johtaa usein kierteeseen: ikenen vetäytyminen aiheuttaa hampaiden vihlomista, jonka luullaan johtuvan hampaaseen tulleesta reiästä - ja tilannetta yritetään korjata jynssäämällä hammasta entistä tarmokkaammin.
 
Oikea harjaustekniikka
 
Hammasharjaan pitäisi tarttua samalla otteella kuin kynään, ja hampaita harjatessa liike lähtee ranteesta, koko kyynärvartta ei saa käyttää voimanlähteenä.
 
Harjastakin voi olla apua oikean harjaustekniikan omaksumisessa. Markkinoilla on hammasharjoja, jotka "opettavat" käyttäjää kohti oikeaa harjausvoimakkuutta. Harja varoittaa, kun voimaa on liikaa: liian voimallisesti harjattaessa harjan varsi notkahtaa taaksepäin ja estää ikenien vaurioitumisen. Ikenien suojaamiseksi harjan uloimmat harjakset saattavat olla lisäksi pehmeät ja pyöristetyt. 

 1. Harjaa ensin ala- ja ylähampaiden sisäpinnat vaakasuorin harjausliikkein     

 2. Pidä etuhampaiden sisäpinnoilla harja pystyasennossa ja käytä harjan kärkiosaa

 3. Harjaa sitten hampaiden ulkopinnat myöskin vaakasuorin harjausliikkein

4. Harjaa lopuksi purupinnat

 
Copyright 2012 © ATK-Palvelut Mäkelä Ky